Saffransdeg
ca 30 lussebullar eller saffranskringlor
500 g kall standardmjölk
1 g saffran alternativt 15 g kardemumma om man vill utesluta saffran
200 g socker
75 g jäst
8 g salt
200 g mjukt smör
1100 g vetemjöl special
Fyllning
250 g mandelmassa
250 g smör
1. Lös jästen och saffran i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna (mjölet sist) och knåda i maskin i 20–25 minuter eller för hand så länge man orkar. Degen ska vara smidig och elastisk.
2. Dela degen i två bitar, vik ihop dem till jämna klumpar som du låter vila i kylen i 30 minuter. Detta gör att degen spänner av och går lättare att kavla.
3. Kavla ut varje degbit till en platta. Bred på generöst med fyllning och vik ett treslag – degen ska bilda tre lager. Skär i strimlor, på Solhaga väger bullarna cirka 100 gram, men 60–80 gram kan vara alldeles lagom för en hemmabulle.
4. Tvinna strimlan och lägg ihop som en kringla och lägg sedan upp och ner på en plåt med bakplåtspapper. Lämna rejält med utrymme mellan bullarna och låt dem jäsa till dubbel storlek, skulle tro att det tar cirka 60 minuter beroende på rummets temperatur.
5. Baka av bullarna i 230° varm ugn i 5–8 minuter (beroende på storlek) tills de fått gyllenbrun färg, kolla att de även har fått fin färg på undersidan. Låt bullarna svalna, pensla sedam ovansidan med smält smör och vänd i strösocker.
Recept från http://sarabakar.se/blog/2011/12/10/saffranskringlor/