2 kransar
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
5 dl rumsvarm mjölk
2 påsar saffran á 1/2 g
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
14 dl vetemjöl (840 g)
Fyllning
2 äpplen
100 g sötmandel
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
200 g riven mandelmassa
Ägg till pensling
Pärlsocker
1. Skär smöret till degen i tärningar.
2. Smula jästen och blanda med smörtärningar, mjölk och saffran i en bunke.
3. Tillsätt socker, salt och mjöl (spara ca 1 dl, eller 60 g mjöl till utbakning).
4. Låt degen jäsa under bakduk i en timme eller till dubbel storlek.
5. Sätt ugnen på 175 grader.
6. Fyllning: Skala, kärna ur och finhacka äpplena. Hacka mandlarna.
7. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut varje deg till en 1 cm tjock rektangulär platta.
8. Bred smöret över degplattorna. Strö över hackade äpplen, socker och mandelmassa.
9. Rulla ihop degen och fäst ändarna vid varandra så det blir en ring. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper.
10. Klipp snitt i degringen med cirka 2 cm mellanrum. Vik snitten åt sidorna så att fyllningen syns. Jäs under bakduk i cirka 20 minuter.
11. Pensla med uppvispat ägg. Strö över hackad mandel och pärlsocker.
12. Grädda i mitten av ugnen cirka 25-30 minuter, tills kransen fått en gyllene färg.
Det går även bra att göra halva degen till lussekatter istället!